.
Házassági névviselési forma módosítása
.
Ügyintézés módja: személyesen
.
Ügyleírás
.
A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házasságot kötő személy a Polgári Törvénykönyvben felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet. A házassági névviselési forma – a házasság fennállása alatt, vagy annak megszűnése után – a Ptk. szabályainak megfelelően az érintett kérelmére módosítható.
.
Illetékesség
.
A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető rendelkezik hatáskörrel. A kérelem azonban bármely anyakönyvvezetőnél, külföldön élő magyar állampolgár esetében bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél előterjeszthető.
.
Szükséges okiratok
.
- A kérelmező személyazonosítására és magyar állampolgárságának igazolására szolgáló érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.
- Házassági anyakönyvi kivonat.
- Elvált családi állapot esetén: házasság felbontását igazoló jogerős bírósági ítélet, vagy a házasság felbontásának tényét tartalmazó házassági anyakönyvi kivonat.
- Özvegy családi állapot esetén: volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, vagy a volt házastárs halálának tényét tartalmazó házassági anyakönyvi kivonat.
.
Az eljáró szerv
.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Igazgatási Osztály Anyakönyvi Csoport
4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.
.
Ügyintézéshez kapcsolódó elérhetőségek
.
Tel: 42/524-524
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
.
Ügyintézés határideje és díja
.
Amennyiben a házassági bejegyzés szerepel az Elektronikus Anyakönyvi Rendszerben: soron kívül.
.
Amennyiben a házasságkötés Nyíregyházán történt és a házassági bejegyzést az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer nem tartalmazza, a kérelem elbírálására nyitva álló határidő: 21 nap.
.
Amennyiben a házasságkötés nem Nyíregyházán történt és a házassági bejegyzést az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer nem tartalmazza, a kérelem továbbításra kerül a házasságkötést nyilvántartó anyakönyvvezetőnek.
.
Az eljárás illetékmentes.
.
Vonatkozó jogszabályok
.
2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról
429/2017. (XII.20.) Kormányrendelet az anyakönyvi feladatok ellátásának részletes szabályairól.
1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
1979. évi 13. törvény a nemzetközi magánjogról.
.
Egyéb fontos tudnivalók
.
Házassági névviselés módosítása után az okmányok cseréjéről a kérelmezőnek gondoskodnia kell.
.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Igazgatási Osztály Anyakönyvi Csoportján ügyfélfogadásra kizárólag előre foglalt időpontban van lehetőség, az erre szolgáló felület az alábbi linkre kattintva érhető el: Időpontfoglalás

Image
Image
Image

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

varoshaza.nyiregyhaza.hu

Impresszum  |  Adatvédelmi nyilatkozat