.
Házassági szándék bejelentése
.
Ügyintézés módja: személyesen
.
A párok a házasságkötésre irányuló szándékukat Magyarország azon településének anyakönyvvezetője előtt – hivatali ügyfélfogadási időn belül - személyesen, együttesen jelenthetik be, ahol a házasságot meg kívánják kötni. Ha a házasságot Nyíregyházán kívánják megkötni, akkor a bejelentést a nyíregyházi anyakönyvvezető előtt kell megtenni.
.
Amennyiben a szándékot bejelentő felek egyike nem érti és beszéli a magyar nyelvet, úgy a bejelentéshez tolmács jelenléte szükséges.
.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Igazgatási Osztály Anyakönyvi Csoportjának ügyfélfogadásán házassági szándék bejelentésére kizárólag előre foglalt időpontban van lehetőség, az erre szolgáló felület az alábbi linkre kattintva érhető el: Időpontfoglalás
.
A szándék bejelentése során a házasulandó pároknak igazolniuk kell személyazonosságukat és állampolgárságukat, családi állapotukat és azt, hogy a tervezett házasságkötés törvényes feltételei fennállnak, valamint megteszik az eljárás lefolytatásához szükséges nyilatkozataikat, amelyeket az anyakönyvvezető jegyzőkönyvbe foglal.
.
A szándék bejelentése során benyújtandó iratok, dokumentumok köre:
.
- személyazonosság és állampolgárság igazolására szolgáló okmányok
  • magyar állampolgárok esetén: magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar útlevél
  • nem magyar állampolgárok esetén: külföldi személyazonosító igazolvány vagy külföldi útlevél
- személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
- születési anyakönyvi kivonat
- családi állapot igazolására szolgáló okiratok
  • elvált családi állapot esetén: a házasság felbontásának/érvénytelenítésének tényét tartalmazó záradékolt házassági anyakönyvi kivonat vagy a házasságot felbontó jogerős bírói döntés
  • özvegy családi állapot esetén: az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata vagy a házastárs halálesetének/holttá nyilvánításának tényét tartalmazó záradékolt házassági anyakönyvi kivonat
- nem magyar állampolgárok esetében a fentieken túl: tanúsítvány, amely tartalmazza a nem magyar állampolgárságú házasuló természetes személyazonosító adatait, nemét, lakcímét, családi állapotát, állampolgárságát és azt a tényt, hogy személyes joga szerint a tervezett házasságkötésének törvényes akadálya nincs. Ha a tanúsítvány a felhasználhatósága időtartamára nézve nem tartalmaz adatot, úgy a hat hónapnál nem régebbi tanúsítvány fogadható el.
.
Anyakönyvi eljárásokban a nem magyar állampolgárok által bemutatott okiratok az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által készített fordításban fogadhatóak el, az előírt diplomáciai felülhitelesítéssel vagy Apostille-tanúsítvánnyal ellátva!
.
A házasságkötés tervezett időpontja:
.
A házasságkötés tervezett időpontja leghamarabb a bejelentéstől számított harmincegyedik napra tűzhető ki. A jogszabály által előírt 30 napos kötelező várakozási idő alól indokolt esetben a jegyző adhat felmentést.
.
Nem köthető házasság vasárnap és munkaszüneti napokon (január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október
23-án, november 1-jén és december 24–26-án, továbbá ha az az adott képviselő-testület hivatala köztisztviselői számára munkaszüneti nap, július 1-jén)
.
Amennyiben a szándékot bejelentő felek egyike nem magyar állampolgár, úgy a házasságkötést megelőző eljárásban tett nyilatkozatokat tartalmazó jegyzőkönyv és a bemutatott külföldi okiratok – azok vizsgálata céljából – felterjesztésre kerülnek az anyakönyvi szerv (Nyíregyháza esetén Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal) felé. Az anyakönyvi szerv harminc napon belül nyilatkozik az okiratok elfogadhatóságáról, az házasságkötés tervezett időpontjának kitűzésére ezt követően kerülhet sor. Ez esetben a 30 napos kötelező várakozási idő az anyakönyvi szerv nyilatkozatának kiadásától számítandó.
.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 39/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelete szabályozza a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés engedélyezésének egyes szabályait, valamint az eljárás során fizetendő többletszolgáltatási díjakat.
.
1. A gróf Károlyi Ferenc terem családi esemény céljából a jegyző engedélyével vehető igénybe. A terem használatáért az önkormányzat részére többletszolgáltatási díj fizetendő az Önkormányzat részére, melynek összege 7800 forint a Nyíregyházán állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező felek esetében.
.
A nyíregyházi lakóhellyel nem rendelkező felek esetén a többletszolgáltatási díj ezen felül 2000 forint/házasulandó fél.
.
2. Nyíregyháza közigazgatási területén található külső helyszínen tartandó családi esemény többletszolgáltatási díja az Önkormányzat részére 59.000 Ft, lakóhelytől függetlenül.
.
Vonatkozó jogszabályok:
.
- 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról
- 429/2017. (XII.20.) Kormányrendelet az anyakönyvi feladatok ellátásának részletes szabályairól.
- 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
- 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
- 2017. évi XXVIII. törvény a nemzetközi magánjogról
- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 39/2017.(XII.15.) önkormányzati rendelete.
.
Bejegyzett élettársi kapcsolat:
.
A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándékot a fővárosi kerületekben, a megyei jogú városokban és a járási hivatali székhelytelepülés szerinti önkormányzat polgármesteri hivatalának anyakönyvvezetője előtt lehet bejelenteni.
.
A bejegyzett élettársi kapcsolat azonos nemű, 18. életévüket betöltött személyek között jöhet létre. Ennek létrejöttéhez a feleknek fel kell keresniük az illetékes anyakönyvvezetőt, nyilatkozatokat kell tenniük, és igazolniuk kell a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényes feltételeinek fennállását. A bejegyzett élettársi kapcsolat bejelentésének szabályai alapvetően megegyeznek a házassági szándék bejelentésének szabályaival.
.
Fontos! A bejegyzett élettársi kapcsolat nem összetévesztendő a közjegyző előtt tett élettársi kapcsolattal.
.
Házasságkötés megerősítése:
.
Nyíregyházán lehetőség van a korábban megkötött házasság anyakönyvvezető előtti ünnepélyes megerősítésére akár a gróf Károlyi Ferenc teremben, akár külső helyszínen.
.
Amennyiben az ünnepélyes megerősítésre a gróf Károlyi Ferenc teremben kerül sor, a 7.800 Ft többletszolgáltatási díjat nem kell megfizetni a Nyíregyházán állandó lakcímmel rendelkező kérelmezőknek, ha a házasságkötés megerősítésére a házasságkötést követő 25. évben, továbbá azt követően ötévente kerül sor.
.
Amennyiben az ünnepélyes megerősítésre Nyíregyháza közigazgatási területén található külső helyszínen kerül sor, az 59.000 Ft többletszolgáltatási díjat nem kell megfizetni a Nyíregyházán állandó lakcímmel rendelkező kérelmezőknek, ha a házasságkötés megerősítésére a házasságkötést követő 50. évben, továbbá azt követően évente kerül sor.
.
A házasságkötési szándék, a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasságkötés megerősítési szándék bejelentésével kapcsolatos egyéb felmerülő kérdéseikben anyakönyvvezető kollégáink a személyes megjelenés során szolgálnak bővebb tájékoztatással.
Image
Image
Image

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

varoshaza.nyiregyhaza.hu

Impresszum  |  Adatvédelmi nyilatkozat